Lystbetont: Ved å løpe på sti glemmer du kanskje at du blir sliten? Arkivfoto: Magnus Nyløkken

Fine turer for deg som er fersk på stiløping i Marka

Er du bitt av løpebasillen og nysgjerrig på å løpe på sti i Marka? Her får du både gode råd og en rekke turforslag.
Tekst: Christine Amdam
Publisert 23.08.2024

Løping er trendy. Det har flere medier slått fast den siste tiden, og det florerer av løpevideoer på TikTok og Instagram. Det er spesielt blant unge det øker. Oslo Maraton er utsolgt på både halvmaraton og 10-kilometeren. 

Flere og flere finner veien ut i Marka, og det er ingen steder det er bedre å løpe, mener fagansvarlig for markapolitikk i Skiforeningen, Kristine Grønlund. Hun er tidligere orienteringsløper og utforsker stier i Marka så ofte hun kan. 

– Det er mange grunner til at jeg liker å løpe i Marka. Det er mykt underlag som gjør løpingen mer skånsom for kroppen, det er variert terreng, jeg glemmer ofte tid og bryr meg ikke om tempo, det er ingen lyskryss og generelt stille og vakkert.

Løpeglad: Kristine Grønlund i Skiforeningen anbefaler stiløping i Marka. Foto: Privat

Kristines tips til deg som vil teste stiløping: 

  • Løp sakte. Det er ingen skam å gå.
  • Løp så lenge du orker. Eller bestem deg for hvor lenge du skal være ute. Ikke bry deg om tempo eller hvor langt du skal løpe. 
  • Bruk gjerne et par sko med mønster under, altså en sko som er beregnet for å løpe på sti. Med en gang det er vått blir det glatt. Er du nybegynner, så velg gjerne en dag det er fint vær. Unngå å løpe rett etter et kraftig regnvær. 
  • Ta deg tid til å se på utsikt, spis blåbær, kos deg med å være ute. 
  • Dropp øretelefoner. Lytt til naturen i stedet. 

7 varierte turforslag:

11 km variert tur i Nordmarka

Sognsvann–Øvre Blanksjø–Ullevålseter–Sognsvann
11 km
202 meter stigning
Kombinasjon av grusvei og sti

I området rundt Sognsvann er det et stort nettverk av stier. I Skiforeningens kart er det kun hovedstiene som er markert i blått. Ser du nærmere på kartet ser du en rekke gråstiplede streker som også er flotte stier å utforske. Vi har her laget et turforslag hvor du følger en bred sti opp mot Ullevålseter. På vei hjem har vi valgt grusveien, da en kombinasjon av sti og grus ofte kan være bra for mange i begynnelsen. Dersom du synes turen er i lengste laget kan du for eksempel snu ved Øvre Blanksjø. Vi anbefaler å utforske nettverket med stier mellom Sognsvann og Ullevålseter. 

4,5 km med mye nedover i Nordmarka

Frognerseteren–Fuglemyrhytta–Vettakollen stasjon
4,5 km
111 meter stigning
I hovedsak sti

Dette er en morsom tur som starter 469 meter over havet og ender 197 meter over havet. Det er noen bratte partier både oppover og nedover. Her kan det være smart å gå. Pass på å nyte utsikten underveis. Både ved Fuglemyrhytta og ved Vetakollen utsiktspunkt er det flott skue. Kart Frognerseteren-Vettakollen

5,7 km rundtur i Bærumsmarka

Steinsskogen–Fiskelausstjern–Steinsskogen
5,7 km
183 meter stigning
Sti

En fin runde i Bærumsmarka. Noe stigning her også, det er vanskelig å unngå i Marka. 

Kart Steinsskogen-Fiskelaustjern

5,2 km med suppestopp i Bærumsmarka

Skytterkollen–Brunkollen–Skytterkollen 
5,2 km
236 meter stigning
Sti

Denne turen går også i tidvis bratt terreng. Ikke nøl med å gå der det er bratt. Denne turen byr på flott utsikt og mulighet for påfyll på Brunkollen. Tirsdager og onsdager serverer de suppe. Husk å gi beskjed på forhånd at du kommer.

Kart Skytterkollen-Brunkollen 

9,5 km rundtur i variert terreng i Østmarka

Bysetermåsan–Skjelbreia–Vangen–Bysetermåsan
9,5 km
264 meter stigning
Sti

Østmarka har et utrolig vakkert og variert terreng. Dette er en ganske krevende, men veldig fin tur. Vi anbefaler et stopp på Vangen for å smake på Vangen-bollen. Dersom du ønsker en liten ekstra utfordring, kan du ta turen oppom Kjerringhøgda på veien tilbake. Da får du nydelig utsikt. 

Bysetermåsan-Vangen

6,9 km tur og retur i Østmarka

Lindeberg–Haukåsen–Lindeberg
6,9 km
306 meter stigning
Sti

Til Lindeberg kommer du deg enkelt med både buss og T-bane. Dette er en tur med mye stigning, men utsikten på toppen er verdt det. På Haukåsen står radartårnet som også blir kalt «golfballen». 

Kart Lindeberg-Haukåsen

3,7 km morsom tur i Lillomarka

Solemskogen–Isdammen på Årvoll
3,7 km
128 meter stigning
Kombinasjon av grusvei og sti

Ta buss nummer 56 til Solemskogen. Turen starter på grusvei, så følger du stien i retning Linderudkollen. Det blir noe stigning opp mot Storhaug. Dersom du er i det utforskende humøret anbefaler vi en tur innom Ole Høiland-hula. Denne turen kan også ende på Tonsenhagen eller Badedammen på Grorud. 

Kart Solemskogen-Isdammen

Variert terreng: Det er vanskelig å unngå motbakker i Oslomarka. Ta det forsiktig både oppover og nedover. Dette bildet er tatt ved Vettakollen. Arkivfoto: Magnus Nyløkken