Mildvær og fønvind i går og kjøligere i natt med kuldeutstråling fra bakken gir harde og isete forhold i dag. Siden sålen er så tynn kan vi ikke frese opp sporene uten å trekke opp mer grus. Det er dessuten meldt fra null til minusgrader i dag, så det er lite som. tilsier at løypene vil bli mykere utover dagen. Men liker du raskt og hardt føre har du en fin dag i vente.
Det er en klar og fin morgen med temperaturer fra -7 til +2 grader. Snart står solen opp, og det ligger an til at vi får sett en del til den i dag. Nyt den nå, for fra i kveld skyer det til og til natten og utover morgendagen er det meldt sludd som skal gå over på regn og mild sønnavind.
Været de siste døgnene har tæret litt på snøen i de mest utsatte områdene, men foreløpig er det ikke krise. I høyden ligger det 5 til 20 centimeter snø og det har vært nok til å sette spor på flere av skogsbilveiløypene og til å pakke enkelte løyper i terrenget. Sistnevnte er nok mest for entusiaster med eventyrtrang, men har du ski du ikke trenger å være så nøye med er det jo bare å prøve seg. På skogsbilveiene er det mange steder overraskende bra forhold, men også her kan det stikke opp litt grus her og der. Særlig er det viktig å ta det rolig i utforbakke når det er så kort ned til underlaget: Et fall rett på grusen er ikke å anbefale.
Gode utgangspunkt for en skitur er nå Sognsvann og Frognerseteren i Nordmarka syd, Brovoll og Sjonken i Romeriksåsen, Ringkollen og Mylla i Nordmarka Nord, Høymyr på Sollihøgda, Skansebakken i Sørkedalen, Solli og Vestmarksetra i Vestmarka og fra Kjenner/Lyfjellveien i Kjekstadmarka. I Lillomarka er det kjørt med rulle på flere av skogsbilveiene, med utgangspunkt i feks Solemskogen er det mulig å få seg en skitur.
I lavlandet i sør og øst er det foreløpig litt snaut med snø. Unntaksvis er det pakket noe i terrenget også her, se de lokale føremeldingene for detaljer.
Er du på jakt etter helt grusfrie alternativer er det skianleggene med kunstsnø du bør oppsøke, f.eks. Musejordet på Bygdøy, Sognsvann snøpark, Fossum, Ringkollen, Varingskollen, Sørli i Nittedal, Nordåsen i Nannestad, Skullerud, Greverud, Vestmarksetra, Eineåsen, Nasjonalanlegget i Holmenkollen, Eiksetra i Lier og Lygna skisenter.
Isen har nå lagt seg igjen på mange av vannene. Istykkelsen er foreløpig ikke målt, og den må antas å være svært varierende på det enkelte vann. Med snøen som nå har lagt seg oppå blir det enda vanskeligere å vurdere iskvaliteten, så vi fraråder foreløpig all ferdsel på is.
Noen skogsbilveier benyttes til drift fram til jul selv om de ikke brøytes. Enkelte veier brøytes også gjennom hele vinteren av samme årsak. Veier som brøytes gjennom sesongen er gjerne merket med en orange firkant.
Løypene prepareres ved behov på hverdagene, og vi prioriterer å ha størstedelen av løypenettet klart før helger og dager med stor utfart.
Ved kalde og stabile værforhold er det ofte best å la løypene ligge i fred. Å preparere dem unødig fører bare til løsere spor og unødvendig ressursbruk.
Det er vanlig å preparere etter snøfall eller når løypene er svært slitte. Milde dager og kalde netter gir gjerne svært isete og harde forhold, og da kan det være behov for å frese opp løypene og sette nye spor. Vi forsøker å unngå å preparere i plussgrader, da dette setter fart i snøsmeltingen og fort kan føre til steinharde løyper når temperaturen slår over på minusgrader igjen.
Når sesongens første snø har kommet, eller etter større snøfall i sesongen, er det viktig å få pakket sammen snøen før vi setter spor. Pakking gjøres gjerne med snøscooter eller ATV med matter eller ruller bak. Slik får vi en fin løypesåle og grunnlag for å sette spor i neste runde.
Det kommer an på. Etter snøfall er det best å gå i spor som nylig er kjørt opp (grønne). Det samme gjelder for nullføre (når lufttemperaturen er rundt 0 grader). Under slike temperaturforhold blir løypene fort blanke og sporene løse. Også når det er svært hardt og isete (plussgrader på dagtid og kuldegrader på natten) kan det være best å gå i løyper som nylig er frest og sporsatt.
Under andre forhold er løyper som har stått en stund (orange og lilla) best å gå i. Når en løype er nypreparert er sporene ofte løse de første timene før de får satt seg. Så når været er stabilt og kjølig er det ingen vits i å gå etter de helt nypreparerte løypene.
Ved varmegrader unngår vi gjerne å preparere. Preparering i varmegrader setter fortgang i snøsmeltingen og fører til knallharde føreforhold om det skulle fryse på.